تحلیل رفتار متقابل (TA) چیست؟

ta

اگر با این صفحه برخورد کرده اید، تصادفی نیست. شاید این نوشته پیامی باشد از جهان هستی برای شما!
امروز قصد دارم تحلیل رفتار متقابل یا همون TA را به زبون ساده تعریف کنم.
با این که دانش آموخته موسسه هستم ولی کار سختی برام بود که یه تعریف از TA براتون بیارم و در نهایت تصمیم گرفتم چند تا تعریف از TA از منابع مختلف شامل کتاب، استاد جوادپور، خودم و …را براتون بیارم تا بتونم این موضوع را براتون روشن کنم.
تعریف شما از تحلیل رفتار متقابل (TA) چیست؟

  • تعریف دکتر بهمن دادگستر از تحلیل رفتار متقابل (TA) :

تحلیل رفتار متقابل یا TA  نظریه ایست که با استفاده از آن می­توان گام­های موثری در شناخت و درمان شخصی و رشد روحی و روانی برداشت. همچنین این نظریه در بهبود روابط انسانی کاربردهای موثری دارد.

ایشان معتقداست که نظریه تحلیل رفتار متقابل با فرهنگ پربار و بالنده ما همسویی و همنوایی دارد.

  • انجمن بین المللی تحلیل رفتار متقابلlogo itta

نظریه ای است در مورد شخصیت وروش منظمی است برای روان درمانی به منظور رشد و تغییرات شخصی.

به عنوان نظریه­ی شخصیت تصویری از ساختار روانشناختی انسان­ها به ما ارایه می­دهد. بدین منظور از یک الگوی سه بخشی به عنوان الگوی حالات شخصیتی خود استفاده می­کنند. همین الگوهای شخصیتی به ما کمک می­کند تا دریابیم انسان­ها چگونه عمل و رفتار می­کنند و این که چگونه شخصیت خود را در قالب رفتارهایشان آشکار می­سازند.

برای دانلود جزوه تحلیل رفتار متقابل بر اساس استاندارد TA101 کلیک کنید.

  • نویسنده

در تعریفی که خودم قصد دارم از تحلیل رفتار متقابل (TA)   بیان کنم مقداری متفاوت است؛ TA در واقع روشی جهت خودشناسیت؛ و با عمیق شدن در این روش جواب رفتار و برخوردهای خود را متوجه می­شوید.

نهایتا حتی با ریزشدن در برخی از موضوعات نظیر هسته دورن و ارتباط آن با عالم بیرون می توان به جواب­های فلسفی و خداشناسی رسید.

  • ناشناس

این شاخه از روان‌شناسی به مطالعه‌ی چگونگی ارتباط و تعامل افراد می‌پردازد. استفاده از این تکنیک باعث می شود بسیاری از مشکلات در روابط فیمابین افراد شناسایی و حل گردد.

 

  • تعریف استاد جوادپور از تحلیل رفتار متقابل (TA) :

جوادپور ta

در واقع تحلیل رفتار متقابل یا TA درواقع تکنیک و متدی تحلیلی برای جواب به سه سوال زیر است :

1-من چه کسی هستم؟

2-چرا اینگونه رفتار میکنم؟

3-چگونه به فردی که هستم مبدل شدم؟

من کی هستم

 

بنیانگذار تحلیل رفتار متقابل

تئوری تحلیل رفتار متقابل از سال 1970 به صورت رسمي در جهان شناخته شد و بنيانگذار آن دكتر اريك برن مي باشد. اين نظريه داراي ديدگاه هاي روانشناسي فردي و اجتماعي است.

مبدع ta
TA (تحليل رفتار متقابل) راهي است براي آنكه ببينيم بين مردم و درون مردم چه مي گذرد. با اين روش ميتوان روشن كرد كه در لايه هاي زيرين ارتباطات جاري بين انسانها به واقع چه چيزي در حال رخ دادن است و انتخابهاي ديگري را نشان ميدهد كه كساني كه درگير آن روابط ميباشند بتوانند چنانچه بخواهند از آن اجتناب كنند.

جهت شناخت کارکرد این متد بایست با ادبیات و اصطلاحات این متد آشنا شد. که در مقالات آتی به معرفی این اصطلاحات خواهیم پرداخت. TA روشي بسيار متداول است زيرا بطور گسترده اي از زبان محاوره اي استفاده ميكند كه براي تمام افراد در تمام سنين قابل درك است. مثلا یکی از ابتدایی ترین وتعاریف این روش را از زبان استاد جوادپور می آورم.

اول سراغ محتوای ساختار شخصیت میریم. چون میخوایم بدونیم چگونه به این شخصیت مبدل شدیم. ابزارمون دیدن و شنیدنه. لغات جدیدمون شخصیت و ساختار شخصیت هست.

تعریف ساده ی شخصیت در تحلیل رفتار متقابل: به مجموعه ای از رفتار، افکار و احساس فرد شخصیت میگیم.

من با چیزی مواجه میشم باهاش رفتار میکنم و راجع بهش فکر میکنم و درموردش احساس میکنم.

در هر سه حالت والد و بالغ و کودک ما رفتار و افکار احساس مشخصی داریم.

 

تحلیل رفتارمتقابل (TA) یا همان احیاء، بازیابی و دریافت کودک درون، متدیست قدرتمند، موثر، همه فهم، قابل تکثیر، کارآمد و ساده که می توان به جرات گفت که 95 درصد از غول های موفقیت و بازاریابی در سراسر دنیا به عنوان متد پنهان یا برنامه بازیابی و خودشناسی خود از آن استفاده می کنند. جالب اینکه هیچکدام از این نفرات تا به حال هیچ اشاره ای به آن نکرده و نمی کنند! ( این همان چیزی است که به عنوان رموز کار مربیگری و آموزشی خود به صورت محرمانه نگاه داشته و به نسل بعدی سازمانشان _ جانشین بعد از خود (مثلا فرانکلین کاوی، فرزند ارشد استفان کاوی که رهبری سازمان رهبری کاوی را به عهده گرفته است)_ ارائه می دهند و از بازگو کردن آن خودداری می کنند.

شاید این مکالمه ذهنی برایتان بوجود بیاید که:

چرا باید چنین کاری انجام دهند؟!!!

خوب همین تکنیک را تدریس می کنند و درآمد بیشتری بدست می آورند!!!

تازه اگر این موضوع حقیقت داشته باشد، باید تا به حال لو رفته بود!!!

یکی از دلایلی که این متد و استفاده مربیان بزرگ موفقیت و بازاریابی از آن تا به حال فاش نشده است به علت اسم و برداشت ذهنی غلط مردم از آن بوده است!

شاید شما هم در مورد تحلیل رفتار متقابل یا همان بحث معروف کودک درون چیزهایی شنیده باشید و حتی بتوانید در مورد آن صحبت هم بکنید. سوال من از شما این است که:

درمورد کودک درون چه می دانید و فکر می کنید که چه کاربردی دارد؟

حتماً جوابتان این است که این موضوع مربوط به علم روانشناسی است، ما انسان ها کودکی در درون خود داریم که منشاء بحران ها، لذت ها، آرامش و… است. با دنبال کردن بحث کودک درون می توان به آرامش رسید و…

بگذارید چند مطلب رمانتیک هم من اضافه کنم که برداشت اشتباه ما از بحث قدرتمند تحلیل رفتار متقابل تکمیل شود!!! وقتی کودک درونت را در آغوش می گیری احساس امنیت همراه با لذتی را تجربه می کنی که شاید تا به حال در هر چیزی (پول، شغل، ازدواج، دانشگاه، روابط عاطفی و …) در جستجویش بودی…

حالا متوجه شدید!؟

این فقط یکی از قسمت های کوچکی است که وجود دارد. امّا کل ماجرا نیست.

تحلیل رفتار متقابل شما را از بدو تولدتان مورد مشاهده و تحلیل قرار داده و به شما می گوید که اگر امروز در برقراری ارتباط با دیگر افراد با مشکل مواجه شده اید؛ چرا این اتفاق افتاده و از همه مهمتر در حال حاضر چه کاری از شما برمی آید.

در پروسه های تیمی با مشکل مواجه می شوید، چرا؟

از کجا شروع شد؟

شما چه تصمیمی را در چه سنی گرفته اید که در پروژه های گروهی و تیمی موفق نیستید؟

حالا چه کاری می شود که انجام داد و این مشکل را از سر راه برداشت؟

مربیان بزرگ موفقیت و بازاریابی وقتی یک فیدبک ساده به مراجع شان می دهند، شخص مراجعه کننده از تعجب شاخ در می آورد، که او که من را نمی شناخت! پس از کجا فهمید!؟

بعد از این هم می شود مرید آن شخص و…

چیزی که آنها از آن استفاده می کنند، همین متد ساده و کارآمد است. او خیلی چیزها را به شما می گوید یا خیلی از موارد و مسائل شما را بدون اطلاع و شناخت قبلی از شما می گوید؛ چون از تکنیک قدرتمند تحلیل رفتار متقابل استفاده می کند. شما هم اگر با این متد آشنا شوید، نه تنها موارد و مشکلات خود را شناسایی و حل می کنید؛ بلکه به راحتی می توانید منبعی باشید برای شارژ سازمان و تیم خودتان.

به لطف خداوند بزرگ این فرصت مهیّاست.

موسسه تحلیل رفتارمتقابل خاورمیانه زیر نظر انجمن بین المللی تحلیل رفتار متقابل (ITAA) فعالیت می کند و پس از گذراندن دوره های استاندارد TA و شرکت در آزمون­های مربوطه، به قبول شدگان مدرک بین المللی معتبر ارائه می­کند.

4 دیدگاه برای “تحلیل رفتار متقابل (TA) چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *